TR | EN  

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA GRUBU

Laboratuvarlar

1. Tek Fazlı Akış Laboratuvarı

2. İki Fazlı Akış Laboratuvarı

3. PIV Laboratuvarı


Tübitak 1001 Projesi, Prof. Dr. İrfan KURTBAŞ proje yürütücülüğünde 01/05/2016 tarihinde 315M173 proje koduyla araştırma faaliyetleri başlamıştır. Projede araştırmacı olarak Prof. Dr. Ali KILIÇARSLAN, Doç. Dr. Sinan ÇALIŞKAN yer almıştır. Proje ekibinde ayrıca  bursiyerler; Öğr. Gör. Mehmet ŞENER (DR), Arş. Gör. Selçuk KIZILCAOĞLU (YL) , Mak. Müh. Eren ALGAN (YL), Mak. Müh. Zeliha ÇELİK (YL) ve Mak. Müh. Öğrencileri İsmail AKBUDAK (L) ve Mustafa UZUN (L)'den oluşmaktadır.

Projede ilk olarak 2016 yılının 2. yarısında proje alt yapısının oluşturulması ve literatür çalışmalarının tamamlanması bölümünü oluşturmuştur. Burada  iki fazlı akış üzerine çalışan üniversitelerde kapsamlı incelemelerde bulunulmuştur.   Ayrıca literatürde yapılan çalışmalar nitel ve nicel olarak incelenerek araştırmalar tamamlanmıştır. 

2017 yılının ilk yarısında sistem için gerekli olan ürünlerin ve sistemlerin temin eldilme süreci başlamıştır. Buna göre mevcut durumda kullanılacak deney sistemi için yurt içi ve yurt dışından ürünler tedarik edilmiştir.  2017 yılının 2. yarısında ise ürünlerin temini sağlanarak deney sistemi kurulumu başlamıştır. Bu doğrultuda sistemin rijit bir iskelet üzerine ve farklı çalışma şekillerinin oluşturulması benimsenmiştir. Deney sistemi için gerekli tüm cihaz ve ekipmanın tamamlanması ile birlikte sistemin verifikasyonu için ön deneyler yapılmıştır.  Aynı dönem içerisinde  Periyodik-Daralan Genişleyen Mini Kanalda Kaynama Davranışının İncelenmesi adlı Yüksek Lisans tez çalışmaları başlamıştır. Bu tez içerisinde   düz mini kanal ve periyodik daralan mini kanalda  kaynama rejimleri, kaynama eğrileri , Isı transferi ve basınç düşümü incelenmiştir. Ayrıca bu tez ile  Spiral Mini Kanalda İki Fazlı Akış Kararsızlıkları çalışması için ön bir doğrulama çalışması olmuştur.  Periyodik-Daralan Genişleyen Mini Kanalda Kaynama Davranışının İncelenmesi adlı yüksek lisans tezi 26/06/2018 tarihinde  Arş. Gör. Selçuk KIZILCAOĞLU  tarafından sunulmuştur.  

Spiral Mini Kanalda İki Fazlı Akış Kararsızlıkları çalışması yine 2018 yılının ikinci döneminde spiral mini kanal üretimi ve sızdırmazlık testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu dönem içerisinde spiral boyu, spiral genişliği, yerçekimi etkisi, kütle debisi ve sistem basınçlarında deneyler gerçekleştirilmiştir. Buna göre  iki fazlı akış kararsızlıkları, kaynama eğrileri, ısı transfer katsayıları, basınç farkları ve akış rejimleri  incelenmiştir. Ayrıca spiral mini kanalda akış rejim haritası ve basınç düşümü karakteristiği de elde edilmiştir.  Farklı kanal giriş sayılarına ait deneyler devam etmektedir. 2019 yılının ilk yarısında Spiral Mini Kanallı Disk Evaporatör tasarımı tamamlanmıştır. Buna göre çift geçişli ve bir, iki ve üç girişli bir spiral evaporatör  gerçekleştirilmiştir. Bu durumda evaporatör içerisinde farklı sayılarda spiral mini kanallı diskler kullanılmıştır.  

İki fazlı akış deney düzeneğinde ayrıca dikey kanal akışı için bir sistem tasarlanmıştır. Buna göre konveks dikey mini kanalda R1234yf soğutucu akışkanının kaynama davranışı incelenmiştir. Buna göre çekirdek kaynamanın değişimi incelenmiştir.


Projenin Amacı ve Önemi



Proje kapsamında;

·         Spiral mini kanallarda kaynama davranışının belirlenmesi

·         Spiral geometriye bağlı olarak basınç düşümü ve ısı transferi değişiminin tespit edilesi

·         Bunlara bağlı olarak kaynama olayı boyunca muhtemel osilasyonların tespit edilmesi

·         Bu bağımlı parametreler üzerindeki etkilerinin ve oranlarının tespit edilmesi

·         Bu verilere bağlı olarak da yeni bir spiral mini kanallı disk evaporatör tasarlanması ve imal edilmesi amaçlanmıştır.


Bu amaçlar doğrultusunda

·         Spiral mini kanallarda kaynama davranışı üzerine literatürdeki önemli bir boşluğun tamamlanması

·         Spiral mini kanallarda kaynama olayının kontrol edilmesi

·         Yeni bir spiral mini kanallı disk evaporatör tasarlanması ve imal edilmesi

Bakımından büyük öneme sahiptir.





2024 HİTİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA GRUBU
Bu güne kadar toplam: 24169 kere ziyaret edildi